I-8.2 HOE BEOORDEEL JE HET ADVIES VAN EEN BROKER?

In mijn vorige blog heb ik het gehad over de rol van brokers, het type brokers en enkele soorten brokerage accounts. In deze blog sta ik kort stil bij het beoordelen van adviezen van brokers. Het is niet verstandig blind vertrouwen te hebben in brokers. Je moet ook zelf enig werk doen. Wat zou je allemaal zelf kunnen doen?

Hoe beoordeel je het advies van een broker?

Het beoordelen van het advies van een broker is essentieel om ervoor te zorgen dat je beleggingen aansluiten bij je doelstellingen en risicotolerantie. Hier zijn verschillende factoren en stappen waarmee je rekening moet houden bij het evalueren van het advies van een broker:

  1. Begrijpen en afstemmen op je doelen: Het advies van een broker moet gebaseerd zijn op een grondig inzicht in je financiële situatie, beleggingsdoelen, risicotolerantie, tijdshorizon en andere persoonlijke factoren
  2. Transparantie: De broker moet transparant zijn over eventuele belangenconflicten. Dit omvat ook het bekendmaken van eventuele commissies of vergoedingen die zij kunnen verdienen door het aanbevelen van specifieke producten of diensten.
  3. Onderzoeksbasis: Begrijp de basis van de aanbevelingen van de broker. Worden ze ondersteund door grondig onderzoek en analyse? Vraag naar onderzoeksrapporten of de reden achter enig gegeven advies.
  4. Trackrecord: Hoewel prestaties uit het verleden geen indicator zijn voor toekomstige resultaten, kan het begrijpen van de trackrecord van een broker of de prestaties van zijn eerdere aanbevelingen enige inzichten opleveren.
  5. Diversificatie: Goed advies bevordert doorgaans diversificatie om risico’s te spreiden. Als een broker voorstelt een aanzienlijk deel van uw belegging in één aandeel of sector te beleggen, kan dit een alarmsignaal zijn, tenzij er een zeer overtuigende reden voor is.
  6. Controleer kwalificaties: Zorg ervoor dat de broker over de nodige kwalificaties beschikt en een licentie heeft om financieel advies te geven. In de VS kunt je bijvoorbeeld de BrokerCheck van FINRA gebruiken om de inloggegevens van een broker te verifiëren en te zien of er klachten of disciplinaire maatregelen tegen die broker zijn genomen.
  7. Consistentie: Als een broker regelmatig aanbevelingen wijzigt of strategieën lijkt te veranderen, kan dit erop wijzen dat hij/zij markttrends najaagt in plaats van gedegen advies voor de lange termijn te geven.
  8. Zoek een second opinion als nodig: Net als bij medisch advies kan het nuttig zijn om een second opinion te krijgen over beleggingsadvies, vooral bij belangrijke beslissingen. Het raadplegen van een andere financieel adviseur of het doen van eigen onderzoek kan aanvullende perspectieven bieden.
  9. Begrijp de vergoedingen en kosten: wees duidelijk over hoe de broker wordt gecompenseerd. Sommigen ontvangen mogelijk een commissie voor de verkoop van bepaalde producten, wat hun aanbevelingen zou kunnen beïnvloeden. Anderen rekenen een vast bedrag of een percentage van het beheerd vermogen.
  10. Blijf op de hoogte van marktnieuws en analyses: Door je op de hoogte te houden van markttrends, economisch nieuws en financiële analyses, kunt je de relevantie en actualiteit van het advies van een broker beter beoordelen. Blijf dus steeds fundamental analysis doen.
  11. Onderbuikgevoel en comfortniveau: Persoonlijk comfort is cruciaal. Als iets niet goed voelt, of als jij je niet prettig voelt bij de aanpak van de broker, kan dit een teken zijn om de relatie of het advies te heroverwegen.
  12. Continue evaluatie: De relevantie en effectiviteit van beleggingsadvies kunnen in de loop van de tijd veranderen als gevolg van verschillende factoren, zoals marktomstandigheden, veranderingen in persoonlijke financiële situaties en verschuivingen in het economische landschap. Beoordeel de adviezen regelmatig in het licht van deze wijzigingen.

Ten slotte is het van cruciaal belang om te onthouden dat alle beleggingen risico’s met zich meebrengen. Zelfs als het advies van een broker gedegen en goed onderbouwd is, zijn er geen garanties in de beleggingswereld. Zorg er altijd voor dat u vertrouwd bent met de risico’s die aan elke beleggingsbeslissing zijn verbonden.

DISCLAIMER: Deze blogs zijn bedoeld voor en alleen om te worden gebruikt voor referentiedoeleinden. Dergelijke informatie die hier wordt verstrekt, vormt geen advies of een aanbeveling dat een beleggings- of handelsstrategie geschikt is voor een specifieke persoon. Gebruikers van deze blogs zijn het ermee eens dat ik geen verantwoordelijkheid neem voor uw investeringsbeslissingen.Vraag professioneel advies voordat u handelt.

Dieudonne (Neetje) van der Veen is financieel en management bedrijfsadviseur. Zijn werk en ervaring liggen vooral op het gebied van financieel management en structurering van bedrijven in nood en Governance on Planning & Control-cycli.

De heer van der Veen heeft een masterdiploma bedrijfseconomie (Erasmus Universiteit Rotterdam), is Registeraccountant (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants), CFE (Certified Fraud Examiner) en CICA (Certified Internal Control Auditor).

Share This Post

Leave a Reply

Join Our Newsletter