I-8.1 DE ROL VAN DE BROKER BIJ HET INVESTEREN

Je hebt je Fundamental analysis en Technical analysis gedaan. Nu ben je klaar om aandelen of een andere type effect te kopen. Hoe doe je dat? Er zijn diverse manieren om aandelen te kopen. Normaal doe je dat via een broker. Daar zijn verschillende vormen van.

Brokers spelen een cruciale rol in de financiële markten door op te treden als tussenpersoon tussen beleggers en beurzen. Of je nu een individu bent die in aandelen wilt beleggen om je vermogen te laten groeien, of een bedrijf bent dat kapitaal wilt aantrekken door aandelen uit te geven, brokers faciliteren deze transacties door namens jou effecten te kopen en te verkopen.

In het verleden bestond de rol van brokers voornamelijk uit het uitvoeren van koop- en verkooporders voor hun klanten. De huidige brokers bieden echter een breed scala aan diensten, van het verstrekken van beleggingsadvies en onderzoek, tot portefeuillebeheer en financiële planning. Er zijn verschillende soorten brokers, van full-service brokers die gepersonaliseerd financieel advies en portefeuillebeheer bieden, tot discount-brokers die voornamelijk orderuitvoeringsdiensten aanbieden tegen lagere kosten. In deze blog behandel ik een paar.

De eerste vraag is: Waarom heb ik een broker nodig? Het antwoord laat zich als volgt samenvatten:

  1. Toegang tot aandelenbeurzen: Individuele beleggers kunnen niet rechtstreeks op aandelenbeurzen handelen; ze hebben een broker nodig die toegang heeft tot de exchange om namens hen transacties uit te voeren.
  2. Expertise: Navigeren op de aandelenmarkt kan voor individuele beleggers complex en intimiderend zijn. Stockbrokers hebben de expertise en ervaring om beleggers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen en transacties efficiënt uit te voeren.
  3. Gemak: Brokers bieden beleggers een handig platform om effecten te kopen en verkopen. Velen bieden online platforms aan waarmee beleggers transacties kunnen uitvoeren, hun portefeuille kunnen monitoren en toegang kunnen krijgen tot onderzoek en analyses vanuit het comfort van hun eigen huis.
  4. Portefeuillebeheer: Veel stockbrokers bieden portefeuillebeheerdiensten aan, waarbij zij jouw beleggingsportefeuille namens jou beheren op basis van jouw financiële doelstellingen en risicotolerantie.
  5. Onderzoek en analyse: Stockbrokers bieden vaak toegang tot onderzoeksrapporten en analyses van bedrijven, sectoren en markttrends, waardoor beleggers weloverwogen investeringsbeslissingen kunnen nemen.

Er zijn verschillende soorten brokers, die elk een ander serviceniveau bieden en verschillende kosten in rekening brengen. Een paar typen zijn (niet limitatief):

  1. Full-service brokers: deze brokers bieden een breed scala aan diensten, waaronder gepersonaliseerd beleggingsadvies, belastingplanning, pensioenplanning en meer. Ze richten zich op klanten die de voorkeur geven aan een meer praktische benadering van hun beleggingen en bereid zijn hogere vergoedingen te betalen voor persoonlijke aandacht en advies. Voorbeelden hiervan zijn Morgan Stanley en Merrill Lynch.
  2. Discountbrokers: Dit zijn no-nonsense brokers die voornamelijk orderuitvoeringsdiensten aanbieden tegen lagere kosten. Ze bieden geen gepersonaliseerd beleggingsadvies, maar bieden mogelijk wel onderzoeksmateriaal en eenvoudige online hulpmiddelen die klanten kunnen gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Charles Schwab en E*TRADE.
  3. Online brokers of e-brokers: Met de vooruitgang van de technologie zijn online brokers aanzienlijk populair geworden. Ze opereren voornamelijk of uitsluitend online en bieden lagere commissies en kosten in vergelijking met traditionele brokers. Ze bieden vaak online tools, educatieve bronnen en marktonderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Robinhood, TD Ameritrade en Fidelity.
  4. Robo-adviseurs: deze zijn een recente innovatie in de brokerssector. Robo-adviseurs zijn online platforms die geautomatiseerde, op algoritmen gebaseerde financiële planningsdiensten bieden met minimale menselijke tussenkomst. Klanten beantwoorden vragen over hun financiële situatie en doelen en de robo-adviseur wijst vervolgens investeringen toe op basis van die antwoorden. Voorbeelden hiervan zijn Betterment en Wealthfront.
  5. Bank brokers: Veel banken bieden bemiddelingsdiensten aan hun klanten. Deze brokers bieden doorgaans een reeks diensten aan die bankieren en beleggen in één enkel platform integreren. Een voorbeeld hiervan is You Invest van J.P. Morgan.

Bij het kiezen van een broker is het belangrijk dat je rekening houdt met je beleggingsdoelen, het gewenste serviceniveau, de vergoedingenstructuur van de broker en de aangeboden tools en middelen. De juiste keuze zal variëren afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren. Je hebt ook een ander onderscheid wat betreft broker, te weten institutionele brokers en personal brokers (ook retail-brokers genoemd).

Het onderscheid tussen institutionele effectenbrokers en retail brokers draait grotendeels om de klanten die zij bedienen en de aard en omvang van de transacties die zij afhandelen. Hier is een overzicht van de verschillen:

Institutionele brokers:

Ze bedienen voornamelijk institutionele klanten, waaronder beleggingsfondsen, pensioenfondsen, hedgefondsen, verzekeringsmaatschappijen en andere grote financiële entiteiten. De transactieomvang voor institutionele brokers is over het algemeen veel groter in vergelijking met retail brokers. Dit komt omdat institutionele beleggers vaak in grote blokken aandelen handelen, die in één transactie soms miljoenen dollars kunnen bedragen. De institutionele brokers bieden vaak gespecialiseerde diensten die zijn afgestemd op de behoeften van institutionele klanten. Dit kan onder meer gedetailleerde onderzoeksrapporten over sectoren of macro-economische trends, risicobeheerinstrumenten en toegang tot beursintroducties omvatten.

Gezien de grote transactievolumes, kunnen institutionele brokers lagere vergoedingen per aandeel in rekening brengen, maar over het algemeen kunnen de transactiekosten aanzienlijk zijn vanwege de enorme omvang van de transacties. Ze hebben vaak toegang tot geavanceerde handelsplatforms en -technologieën, die grote volumes kunnen verwerken, diepere marktinzichten kunnen bieden en geavanceerde algoritmische handelsoplossingen kunnen bieden.

Retail brokers:

Ze richten zich op individuele beleggers. Deze zijn de typische brokers die een individu zou gebruiken om aandelen te kopen of verkopen. Transacties zijn doorgaans veel kleinschaliger en hebben meestal betrekking op individuele aandelen of kleine kavels. Diensten zijn gericht op individuele beleggers. Dit kan algemeen beleggingsadvies, financiële planning, pensioenplanning, belastingadvies en toegang tot verschillende handelsinstrumenten en educatieve bronnen omvatten.

Retail brokers kunnen een vast bedrag per transactie in rekening brengen of een commissie op basis van de handelsomvang. Met de opkomst van online handelsplatforms bieden velen nu transacties zonder commissie aan. De platforms zijn gebruiksvriendelijk en bedoeld voor individuele beleggers. Ze bevatten doorgaans functies zoals grafiekhulpmiddelen, nieuws feeds en fundamentele onderzoeksbronnen.

In essentie ligt het voornaamste onderscheid tussen institutionele en retail brokers in de omvang en aard van hun activiteiten. Door de technologische vooruitgang en veranderingen in de financiële sector kunnen de grenzen tussen beide echter soms vervagen, vooral wanneer individuele beleggers toegang krijgen tot geavanceerde handelsinstrumenten en -platforms.

Beleggingsrekeningen

Brokersrekeningen worden gebruikt om effecten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en andere beleggingsproducten te kopen en verkopen. Verschillende soorten beleggingsrekeningen komen tegemoet aan verschillende behoeften, voorkeuren en beleggingsdoelstellingen. Dit zijn de belangrijkste soorten beleggingsrekeningen:

  1. Brokerage account: Dit is het meest eenvoudige type beleggingsrekening. Beleggers storten geld op de rekening en gebruiken dat geld om effecten te kopen. De effecten worden volledig betaald met het geld van de rekening. Er is geen sprake van lenen of marge.
  2. Margin account: In tegenstelling tot een geldrekening kunnen beleggers met een margerekening geld lenen van de broker om effecten te kopen. Dit betekent in wezen dat de belegger meer effecten kan kopen dan hij zou kunnen met alleen zijn gestorte geld. Dit brengt echter extra risico’s met zich mee, omdat het lenen van geld zowel het potentiële rendement als de potentiële verliezen vergroot. Als je je niet thuis voelt met beleggen, blijft ver van deze type account.
  3. Individual retirement accounts (IRA’s): IRA’s zijn rekeningen met belastingvoordeel die speciaal zijn ontworpen voor pensioensparen in de VS. Er zijn verschillende soorten IRA’s, maar daar ga ik niet op in. Een dergelijke “regeling” zou handig zijn op Curaçao.
  4. Joint account: Dit account is eigendom van twee of meer personen, meestal partners of familieleden. Dit kan handig zijn in geval iemand overlijdt.
  5. Managed or Advisory account: bij dit type rekening dragen beleggers de besluitvorming over aan een professionele geldbeheerder of adviseur. De manager neemt beleggingsbeslissingen op basis van de doelstellingen en risicotolerantie van de belegger. Dit is doorgaans bedoeld voor beleggers die hun eigen portefeuilles niet willen beheren. Dit is meestal het geval als je de brokerage account via een bank regelt.

Je hebt ook meerdere soorten, zoals een options trading en forex & futures account, maar daar ga ik niet op in in deze blog.

Wanneer u een brokerage account opent, is het van essentieel belang dat je je beleggingsdoelen, behoeften en risicotolerantie begrijpt en het type rekening kiest dat daarbij past. Houd altijd rekening met de kosten die aan elk type account zijn verbonden en het serviceniveau dat door de broker wordt geboden.

Tot hier met deze blog. In de volgende blog ga ik in op het beoordelen van advies van een broker.

DISCLAIMER: Deze blogs zijn bedoeld voor en alleen om te worden gebruikt voor referentiedoeleinden.Dergelijke informatie die hier wordt verstrekt, vormt geen advies of een aanbeveling dat een beleggings- of handelsstrategie geschikt is voor een specifieke persoon. Gebruikers van deze blogs zijn het ermee eens dat ik geen verantwoordelijkheid neem voor uw investeringsbeslissingen.Vraag professioneel advies voordat u handelt.

Dieudonne (Neetje) van der Veen is financieel en management bedrijfsadviseur. Zijn werk en ervaring liggen vooral op het gebied van financieel management en structurering van bedrijven in nood en Governance on Planning & Control-cycli.

De heer van der Veen heeft een masterdiploma bedrijfseconomie (Erasmus Universiteit Rotterdam), is Registeraccountant (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants), CFE (Certified Fraud Examiner) en CICA (Certified Internal Control Auditor).

Leave a comment