BELEGGEN IN CRYPTO MET CURACAO ALS WOONPLAATS

Naast bloggen over economie als wetenschap en beleving, heeft beleggen en “trading” ook al jarenlang mijn interesse. Traditioneel is mijn aandacht altijd uitgegaan naar traditionele beleggingsobjecten zoals aandelen, obligaties en money market, maar recentelijk heeft ook “crypto currency” mijn interesse aangewakkerd. En dan met name de rendementskansen en volatiliteit. Reden voor mij om ook hierover te schrijven in mijn blogs. Mijn doel hierbij is kennisoverdracht en delen van ervaringen, waar we iets mee kunnen. Deze blog is wat algemener en is eerder een pleidooi om ons te interesseren in beleggen en “trading”. Maar ook de aandacht te vestigen op de praktische hindernissen die bestaan voor ons als ingezetenen van Curacao. Ook hier zullen onze beleidsbepalers aandacht voor moeten hebben. En ja, dit is ook economie.

RENDEMENT

We willen allemaal geld verdienen. Laten we dat alvast constateren. Met arbeid verdienen we loon. En met het geld wat we niet consumptief besteden, kunnen we ook extra geld (passief inkomen) verdienen. Het gemiddeld rendement op een spaarrekening is momenteel (januari 2022) 0.06% (sommige pechvogels onder ons hebben zelfs last van negatieve rente) (www.bankrate.com), op obligaties gemiddeld 5.7% per jaar (www.morningstar.com), op aandelen gemiddeld 10% per jaar (www.nerdwallet.com), op crypto veel al meer dan 10% (www.cointelegraph.com).

Dag-rendementen diverse Crypto currencies

In sommige gevallen zijn “ridicule” rendementen behaald met crypto. Shiba Inu’s (SHIB) rendement in 2021 was 46,000,000%, genoeg om een belegger die usd 10 had ingezet op in 2020, gedurende 2021 een multimiljonair te maken.

Voor de meeste van ons op Curacao is sparen op een spaarrekening het “normale”, echter helaas niet altijd het beste (wat betreft rendement) wat we kunnen doen. Beter is om te investeren of te beleggen in aandelen, obligaties, real estate, etc, en als we dat goed doen, kunnen we in ieder geval meer rendement behalen dan wat met een spaarrekening mogelijk is en later daar profijt van hebben. Het is helaas wel moeilijker dan het lijkt. Zeker als je op Curacao woont.

Trading view voorbeeld

Een account op een tradingplatform openen voor een Yu di Korsou kan een uitdaging zijn. In 2020/2021 heeft crypto wereldwijd de aandacht getrokken. 2021 was overwegend een goed jaar voor crypto, met hoge rendementen.

Het is een apart en interessant wereldje welke inmiddels ook een marktkapitalisatiewaarde heeft van ruim 2 @3 triljoen dollars. Dit is nog relatief klein vergeleken met de traditionele financiële markten, maar het is groeiende. Het is slim en handig om met deze groei mee te gaan en tijdig mee te beginnen.

HINDERNISSEN

Eerste hindernis, is het openen van een account bij een Exchange. Met Curacao als woonplaats, kan je helaas weinig, maar er zijn “workarounds” zoals mijn millennial- en Gen Z collega’s, mij als Gen X-er hebben laten zien. Met veel geduld en vastberadenheid zal het lukken om een account te openen bij een crypto of trading-exchange. Next step: Funding.

En dan meteen de tweede hindernis, niet alle lokale banken staan open om “hun” creditcards te gebruiken om crypto-currency te kopen, laat staan dat je een direct deposit kan doen via je bankrekening. Een Paypal-opzet gaat ook niet zo makkelijk, omdat ook onderscheid wordt gemaakt voor Curacao, laat staan andere vormen van digitaal geld, zoals Google Pay of Apple Pay. Maar goed, ook daar zijn “workarounds” voor.

En dan komen we tot de derde hindernis, “Hoe haal ik mijn geld terug naar Curacao?”. Het heeft weinig zin om te beleggen in crypto, en je kan niet genieten van de winsten. Jullie raden het al, ook daar zijn “workarounds” voor.

GEMISTE KANSEN OF NIET

Beleggen in crypto, en in zekere mate ook aandelen en obligaties, als ingezetene van Curacao, is dus lastig en omslachtig. We lopen achter op Curacao met dit soort zaken, en daarmee hebben we ook niet de “financial planning”-mogelijkheden zoals velen in de VS of Europa. Als Curacao wil meespelen op de wereld-arena, zal zij wel nu meters moeten maken. Alleen maar de online-integratie en gebruiksgemak zijn van deze payment-media is reden genoeg voor adoptie.

Ondanks dat het lastig is, is het verbazingwekkend hoeveel Yu di Korsou toch is gelukt om een account of meerdere aan te maken op een exchange platform, met een “workaround”.

Het faciliteren van toegang tot dit soort (exchange-)platforms, is m.i. zeker een aandachtpunt voor onze beleidsbepalers. Het zou moeten kunnen zonder “workarounds”.

Relax and Think on the beach (foto D.G. van der veen)

Disclaimer

Deze blogs zijn bedoeld voor en alleen om te worden gebruikt voor referentiedoeleinden. Dergelijke informatie die hier wordt verstrekt, vormt geen advies of een aanbeveling dat een beleggings- of handelsstrategie geschikt is voor een specifieke persoon. Gebruikers van deze blogs zijn het ermee eens dat ik geen verantwoordelijkheid neem voor uw investeringsbeslissingen. Vraag professioneel advies voordat u handelt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: